Vitamin B5 (pantotensyra) vi berättar vilka mängder och tillskott som rekommenderas 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vitamin B5, även känd som pantotensyra, är en vattenlöslig vitamin som förekommer i de flesta livsmedel. Likt andra B-vitaminer är den viktig för energimetabolismen då den bidrar till att framkalla energiproducerande kemiska reaktioner. Den har även en viktig roll för syntetiseringen av fett, hormoner och neurotransmittorer i hjärnan.

Här går vi bland annat igenom denna vitamins effekter på hälsan, vilket intag som rekommenderas samt vilka livsmedel som innehåller större mängder vitamin B5.

Bästa Vitamin-b5 tillskottet 2024


Bästa Vitamin-B5 tabletterna 2018 är Pantothenic Acid 550 mg från Solgar. Varje tablett innehåller 550 mg pantotensyra.

Symtom på vitamin B5-brist och rekommenderat intag

Allvarliga brister på pantotensyra är extremt ovanligt och förekommer generellt sett endast hos personer som är allvarligt undernärda, då vitaminen finns i de flesta livsmedel. Även milda brister kan dock orsaka flera hälsoproblem.

Vanliga symtom på vitamin B5-brist inkluderar:

  • Trötthetssymtom
  • Kräkningar
  • Insomni
  • Depression
  • Magvärk
  • Infektioner i övre luftvägarna
  • En brinnande känsla i fötterna
  • Muskelkramper
  • Irritabilitet
  • Hypoglykemi
  • Plantar fasciit

Personer som löper större risk att utveckla en vitamin B5-brist inkluderar alkoholister, kvinnor som använder preventivmedel, personer som är svårt undernärda, samt individer med försämrad förmåga att uppta vitaminer och mineraler på grund av läkemedel eller tarmsjukdomar.

Rekommenderat dagligt intag

Här i Sverige finns inget angivet rekommenderat dagsintag för pantotensyra eftersom det är sällsynt att individer har en brist på denna vitamin. Enligt amerikanska myndigheter är dock det intag som anses vara tillräckligt 5 mg om dagen, medan det rekommenderade intaget är 10 mg per dag.

Livsmedel som är rika på vitamin B5

Vitamin B5 förekommer, som vi nämnt ovan, i de flesta livsmedel. Vissa livsmedel innehåller dock mer av vitaminen än andra.

Dessa är de 10 livsmedel som är rikast på pantotensyra:

  1. Kycklinglever
  2. Solrosfrön
  3. Lax
  4. Avokado
  5. Soltorkade tomater
  6. Majs
  7. Broccoli
  8. Svamp
  9. Blomkål
  10. Yoghurt

Det är rekommenderat att äta 2-3 portioner per dag av dessa vitamin B5-rika livsmedel för att tillgodose sitt behov.

De främsta hälsofördelarna med vitamin B5

De hälsofördelar som vitamin B5 har inkluderar följande:

Syntetiserar kolesterol

Höga serumkoncentrationer av LDL-kolesterol utgör en betydande riskfaktor för hjärtsjukdom, och i flera studier har man kunnat se att vitamin B5 kan bidra till att minska nivåerna av detta “dåliga kolesterol” samt triglycerid i blodet hos personer med höga blodfetter. Samtidigt hjälper den till att öka det “goda” HDL-kolesterolet.

En daglig dos på 900 mg pantotensyra har visat sig kunna minska mängden triglycerider och LDL-kolesterol, och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Denna dos är betydligt högre än det rekommenderade dagliga intaget på 5-10 mg. Innan du konsumerar pantotensyra i dessa mängder bör du därför konsultera din läkare.

Förbättrar hjärnans funktion

B-vitaminer har överlag ofta en positiv effekt på den mentala funktionen, eftersom de kan minska risken för många problem såsom åldersrelaterad minnes- och funktionsförlust. Genom att se till att få i dig tillräckliga mängder B-vitaminer inklusive vitamin B5, kan pantotensyran bidra till att förebygga minnesförlust, migrän, depression, åksjuka, insomni och alkoholberoende.

Vitamin B5 är känt för att styra våra hormoner, vilket gör att det kan lindra stress, ångest och depression. Vitaminen kan även göra kroppen mindre trött genom att balansera de hormoner som är kopplade till känslotillstånd som vakenhet och trötthet, samt öka ämnesomsättningen.

En av de viktigaste sakerna att göra för att öka ämnesomsättningen är att minska stressnivåerna. Känslomässig stress och sömnbrist tar hårt på kroppen och minskar såväl ämnesomsättningen som mängden hormoner. Den stresslindrande verkan som vitamin B5 har är därför ett bra verktyg, inte bara för ämnesomsättningen utan också för sinnesstämningen.

Bibehåller en hälsosam nervfunktion

Vitamin B5 ansvarar för att främja kroppens nervfunktioner, framför allt när det gäller att skapa en viktig molekyl som kallas acetylkolin – ett ämne som gör det möjligt för nervsystemet att kommunicera med kroppens organ. Därför inkluderar symtom på b-vitaminbrist försämrad muskelförmåga och värk, bland annat ett tillstånd där det känns som att fötterna brinner.

Tros kunna främja sårläkning

I vissa djurstudier har man funnit att pantotensyra kan främja sårläkning, men resultaten vid användning på människor har varit lika tydliga. Den exakta mekanism som ger vitamin B5 dess sårläkande verkan är ännu okänd, men man har bland annat kunnat sammankoppla pantotensyra till en signifikant ökad hudstyrka efter framför allt kirurgiska ingrepp.

Kända interaktioner och biverkningar av vitamin B5

Det är säkert att ta vitamin B5 när den konsumeras i lämplig mängd. Livsmedelsverket har inte specificerat ett rekommenderat dagligt intag, men amerikanska myndigheter menar att 5-10 mg pantotensyra om dagen är att rekommendera. Denna rekommenderade mängd bör inte överstigas eftersom ett större intag av vitaminen kan leda till biverkningar såsom diarré eller en ökad risk för blödning. Kvinnor som är gravida eller ammar bör inte konsumera mer än 6 mg vitamin B5 om dagen.

Man bör inte ta dexpantenol, vilket är ett pantotensyra, när man exempelvis tar vitamin B5 som kosttillskott. Dexpantenol används bland annat för att behandla patienter med hemofili. Anledningen till att detta läkemedel inte ska användas tillsammans med vitamin B5-kosttillskott är att läkemedlet kan öka den tid det tar för en blödning att avta.

I vissa studier har man även sett att vitamin B5 kan öka verkan av kolinesterashämmande medel, vilka används för att behandla Alzheimers sjukdom. Denna kombination kan leda till svåra biverkningar, vilket gör att du endast bör ta vitamin B5 på inrådan av läkare om du använder detta läkemedel.

Vitamin B5 kan även störa upptagningen och effektiviteten av antibiotikan tetracyklin. Om du genomgår en antibiotikakur bör du undvika att ta B-vitaminer samtidigt som du tar din antibiotika.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad